Duisburg

no images were found

Hej,

I dag åkte vi från Koblenz 6.00 på morgonen och efter att ha passerat vår sista Moselsluss kunde vi åka ut på Rhen vid sjutiden. Det har varit en helt otrolig dag. Direkt när vi kom ut på Rhen ökade farten till cirka 8,5 knop. Som mest var det 9,7. Samtidigt som farten ökade möttes vi av fyra pråmar som kom uppför floden. Två av dem körde om de två andra. Och mitt i detta försökte vi hitta rätt på Rhen.

I princip är det högertrafik på floden, men pråmarna kan också sätta upp en blå tavla, som visar att de för tillfället kör vänstertrafik. Detta har inneburit att vi har fått sicksacka oss en del över floden för att kunna möta alla pråmar på det sätt de vill, vissa har ju kört högertrafik och vissa vänstertrafik. Om man dessutom samtidigt blir omkörd av en pråm gäller det att hålla tungan rätt i mun. I början gjorde vi så att en av oss höll uppsikt och den andra styrde, men efter ett tag vande vi oss, så att vi även kunde turas om att vila lite.

Själva Rhen kantas till stor del av små sandstränder, som ser fina ut. Där såg vi folk som promenerade eller kanske fiskade, men ingen som badade. Kan i och för sig ha berott på vädret, det har varit 20 grader, mulet och tidvis lite blåsigt i dag.

Den andra sidan av Rhen är förstås industrierna och städerna. I dag har vi bland annat åkt igenom Bonn, Köln och Dusseldorf. Mycket stora hamnanläggningar och industrier har vi sett, tillsammans med stora kontorskomplex och kölnerdomen. Det blir lite märkligt när sandstrandsidyllen bryts med jättepråmar och industristder.

Duisburg, där vi ligger i natt, verkar vara den största hamnstaden vid Rhen. I morgon ska vi ta oss igenom det hamnområdet på en flod som heter Ruhr. Jag undrar om det var det jag läste om i skolan när jag var liten, det stora industriområdet? Nå, efter Ruhr väntar Rhein-Herne kanal, och sedan några andra kanaler. Till slut kommer vi ut i Travemunde. Det är fortfarande många dagar kvar till dess, men nu börjar jag ändå skönja slutet på denna långa flod- och kanalfärd.

Nu väntar en enkel middag i båten, som ligger förtöjd i den mest industriaktiga omgivning jag någonsin legat parkerad i. I morgon åker vi tidigt, så vi slipper manövrera här när de större båtarna har börjat sin arbetsdag.

Hoppas ni har det bra!
Eva

Det här inlägget postades i 2012 Korsika - Duisburg. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *