Södertälje

Hej,

Nu ligger vi i Södertälje. Här ska vi lyxgrilla oxfilé och spela canasta. I morgon tar Hampus pendeln hem igen. Jag och Lennart åker troligen till ÅSS klubbholme i Mälaren, Vällinge, och ligger där och slappar någon dag innan vi fortsätter hem.

Nu påminner både Hampus och Lennart om att jag ska berätta att vi såg en säl. Den stack upp huvudet över vattenytan en bit norr om Oskarshamn. Det var fint att se.

För en stund sedan åkte en röd SL-buss förbi. Lennart sken som en sol, ”Titta, en röd buss!”, sa han glatt. Och visst är det mycket hemmakänsla nu.

När jag tänker på Grekland och jämför med hur det var där och hur vi har det nu, så är det stor skillnad på allt – havet, vädret, naturen, maten, människorna i land, språket, kulturen, hur man klär sig. Vi har faktiskt rest en bit. Det är svårt att förstå hur långt, och det har ju gått så sakta, men när jag ser resan lite i backspegeln så svindlar tanken.

Nå, i morgon är det dags för vår absolut sista sluss och då lämnar vi också havet för Mälaren. Inte för att det är så mycket hav över det vatten där vi ligger nu, i den grävda kanalen vid Södertälje sluss … tacka vet jag Grekland, där var havet hav, kristallklart, turkost och riktigt salt 😉 Där var det inte tal om att hoppa i och tvätta sig i havet, som jag gjorde i naturhamnen i morse. Där var det snarare viktigt att bekämpa saltet på alla sätt, så att man inte fick in det i båten. Där tvättade man sig i sötvatten, punkt, slut. Men vattnet i viken vid Fifång smakade knappt salt, så det var nästan som att bada i sötvatten.

Nu håller Lennart och Hampus på och bakar en sockerkaka. De undersöker vår fina, nästan oanvända gasugn. Tidigare har det oftast varit för varmt för att man ska vara det minsta sugen på att sätta på ugnen. Kall mat och skugga har varit bättre. Även detta har ändrats, efter dagens duggande blåser det en sval vind genom båten. Vi är slöa. Nu passar nybakad mjuk pepparkaka perfekt.

Hälsningar
Eva

Det här inlägget postades i 2013 Duisburg – Stockholm, Resor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *