Rönne, Bornholm

Hej, Det har varit tyst här ett tag. Här kommer nu en liten lägesrapport. Vi håller just på och avslutar en god middag på ett hotell i Rönne i Bornholm, och här finns wifi så vi passar på. Efter Karlskrona gick vi till Karlshamn, där vi vinkade av Mikael vid tåget. Vi hade en fin segling där, men själva stan kändes ganska ödslig, så vi drog snabbt vidare till Hanö, en liten ö som gett Hanöbukten dess namn. Det visade sig vara en mycket vacker plats, med ett litet samhälle nere vid en liten gästhamn, turistmatbutik, krog och vandringsleder. På Hanö låg vi i flera dagar. Hampus åkte hem efter första dygnet, kompisarna kallade. Men jag och Lennart stannade och städade, gick på krogen, vandrade över ön och kom till ro. Hampus ska börja plugga i Kalmar i höst så nu får vi vänja oss vid att bara vara vi två. Det känns konstigt och sorgligt att han flyttar. På ett sätt blir man ju barnlös, när inte ens lillkillen bor hemma längre. Men samtidigt är det ju självklart så det ska vara. Och jag och Lennart har det bra även utan H. Nå, Hanö var jättefint, verkligen något att rekommendera. Hoppas vi kan ladda upp bilder om ett tag också. Men efter ett tag blev vi lite rastlösa och tog oss över till Bornholm. Här ligger vi i en liten fiskehamn, som är en del av Rönnes ganska stora kommersiella hamn, granne med passagerarfärjorna till fastlandet. Vår plan är nu att utforska Bornholm med hjälp av bussarna och till fots. Bornholm har  mycket vackra hus, och det känns nästan som att vara vid Medelhavet, fast i lite nordligare tappning. Det är varmt, solen skiner från en klarsblå himmel. Våra första dagar har gått i medeltidens tecken. Den första kvällen var vi i en medeltida by, där de hade eldfest. Det var som att få vara med en festkväll på medeltiden, med gycklare, akrobatik och en helt fantastisk eldshow där ett tiotal barn lekte och jonglerade med facklor. De avslutade med att hoppa långrep med ett brinnande rep. Och efter det - som grädde på moset - ett fint fyrverkeri. Vi har också hunnit med att besöka Hammershus, Norden största borgruin. Borgen byggdes ca 1200 och användes in på 1700-talet. I dag är det en ruin, men man får en god bild av hur det såg ut och hur man levde på borgen. Dessutom ligger den magiskt vackert, nära himlen och med milsvid utsikt över havet. Även här hoppas jag vi kan få upp några bilder och att i alla fall någon kan förmedla den storslagna stämningen och rofylldheten där uppe vid himlen. I dag har vi tagit det lugnare och gått runt i Rönne, den lilla huvudtaden. Vi har gått på museer och lärt lite om öns historia. Och, som sagt, avslutat med en brakmiddag i hotellet trädgård. Nu sitter vi här med en liten lampa på bordet i mörkret med fladdrmöss helt "tett inpå" som danskarna säger. vi har också kollat vädret och det ser ut som om vi kommer bli här ganska länge ... I alla fall om SMHI har rätt ... Ha det bäst! Eva
Det här inlägget postades i 2014 Östersjön. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *