Kvar på Bornholm

I går var vi på en ny utflykt med det förträffliga bornholmska bussbolaget. Bättre lokaltrafik måste vara svårt att hitta. Låt vara att bussarna oftast går en gång i timman, varannan i lågtrafik. Men de går till i stort sett varje liten håla och dessutom i princip dygnet runt. Enda undantaget är om man missar bussen kvart över tre på morgonen, då kan man få vänta ända till sextiden. Kollade Björkvik på Ingarö som jämförelse. Dit går sista bussen ca halv tolv. Och då har hela Bornholm lika många invånare som en mellanstor svensk stad, drygt 40 000.

Åter till gårdagen. Vi började med buss till Bornholms konstmuseum som ligger högt på norra kusten med milsvidd utsikt över havet. Själva muséet, vackert utlagt i en sluttning bland fälten, påminnde en del om Lousiana, byggt i vit sten med många rum och våningar. Själva utställningarna hade Bornholmsk prägel, såväl gammalt som nytt. Eva blev särskilt förtjust i en del som bestod av maskiner a la da Vinci, som man fick prova. Eva provade att trampa maskinen med propeller och vingar.

Nedanför muséet, vid kusten låg ett område som kallas Helligdomsklipperne. Starndlinjen bestod här av ibland nästan lodräta klippor som var upp mot 22 meter höga. Efterson nordvästen blåste på som bäst, så var det härliga vågor som slog in och förstärkte effekten av mäktighet. Sorte Gryde var en långsträckt grotta med ingång nästan från vattnet. Väl nere så var det en lång svart gång innan det öppnade sig något. Tittade man uppåt så kunde man se ljuset från öppningar. Vet i sjutton om det faktiskt var en grotta, eller kanske egentligen en lång spricka i berget.

Efter lunch på muséets café forsatte vi med buss till Rovfuglecentret där vi var med om en föreläsning och uppvisning av diverse rovfåglar. Den ena större än den andra. Mäktigast att se, på mycket nära håll, var  Havsörn och en Amerikansk Uggla. Havsörnen flög förbi mig så nära att de slog i huvudet på personen som satt tätt intill mig.. Men coolast var ändå den supersnabba falk som störtdök mot falkeneraren och mot konstgjord kanin. Sedan ny buss hem och god middag i båten.

Idag hade vi stora planer på att åka till Svaneke, men nu är det eftermiddag och vi har ännu inte kommit iväg. Går nog till Rönnes berömda ostaffär och handlar något gott till middagen istället.

Ha det så bra, det har vi!

Lennart

 

Det här inlägget postades i 2014 Östersjön. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *