Brunsbüttel

Hej,

I dag har vi gått genom hela Kiel-kanalen och nu ligger vi innanför slussen i Brunnsbüttel. På andra sidan väntar floden Elbe, som kommer ta oss ut i engelska kanalen med 3-4 knops medström. Där väntar också tidvattnet, som fortfarande känns som et lite osäkert kort, trots att vi fortsatt vårt pluggande i dag under färden på kanalen, och hittat bra digitala hjälpmedel.

Dagen började på typiskt tyskt sätt, med att tre av de fyra slusskamrarna i Kiel var stängda för reparation. Det innebar att fritidsbåtarna skulle slussa med fartygen i den enda öppna kammaren, men eftersom fartygen har företräde blev det en lång vöntan med cirklande utanför slussen. Jag tror att vi gick ut och la oss i vänteläge vid 9-tiden och att vi kom in i slussen vid 11-tiden.

Då hade många fritdsbåtar samlats och vi packade oss tätt samman längst bak i slussen, efter fartygen. När det kändes som om det inte gick in fler båtar kom en jättestor katamaran och la sig tvärs slussen, eftersom den inte fick plats på längden. När slussporten stängdes ksn det inte har varit mpnga meter mellan den och jättekattan.

Allt pyssel i slussen gav tillfälle att småprata med båtgrannarna och jag fick ytterligare tidvattenstips. Det var trevligt.

Jossan har styrt mest i kanalen i dag. Hon passade på att träna med trumpinnarna mot ratten.

Kanalen är som sndra tyska kanaler vi gått igen, ofta rak, lummigt på kanalkanterna, händelselös. Det enda som skilde var att man regelbundet får möte med stora containerfartyg.

I morgon får vi se hur vi gör. Nu är vi trötta och det kan kanske vara skönt att bara vara lite här i Brunsbüttel och komma ikapp innan vi kastar oss ut i engelska kanslen. Får se i morgon.

Här lite fina bilder från dagen.

/Eva

Sist in i slussen kom denna katamaran som la sig tvärs över kortändan, för att få plats.

Det här inlägget postades i 2017 Stockholm - Amsterdam, Resor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *