Enkhuizen

Hej,

Nu är vi i Enkhuizen, en mycket fin gammal stad, som hade sin storhetstid under 1600-talet, då det holländska ostindiska kompaniet hade en av sina baser här.

Nästan alla hus är i tegel, många gamla, snea och vinda och här, liksom överallt, är staden full av kanaler.

Detta är också ett seglingsmekka, en dagsetapp från Amsterdam, vid en av slussarna i Ijsselmeer, och här ligger massor av båtar.

Vi är trötta alla tre, Lennart och Jossan har mest slöat i båten idag. Jag har gått runt här och knåpat ihop mina 11 000 steg. Var bland annat på ett museum som berättade om samhällena runt Ijsselmeer före och efter den stora vallen mot Nordsjön byggdes, vallen som gjorde att den forna havsviken förvandlades till en insjö. I stort kan man säga att fisket och handeln dog, och nu lever de flesta av orterna på (båt)turism.

Samtidigt innebär vallen att samhällena inte svämmas över vid starka stormar, som de gjorde förr.

Jag gick också ut för att titta på den inre vallen, som skiljer Ijsselmeer från Markermeer. Eftersom allt är så platt såg jag inte så mycket mer än att bilarna körde ut på en grön vall, ut i vattnet. Är ändå ett mäktigt byggnadsverk.

I morgon satsar vi på Amsterdam, resans slutmål.

Kram!
Eva

Många är det som bor fint utmed kanalerna.

Om man glömt att handla finns det till och med En supermarket som man kan lägga till vid mellan Groningen och Stavoren.

Här har vi klumpat ihop oss i en liten konvoj. Någonstans mellan Groningen och Stavoren

Mellan Gronongen och Stavoren

I Stavoren slussade vi ut på IJsselmeer, skumpigt och blåsigt med vinden rakt mot oss. Det blev motorgång ända till Enkhuizen


Väl framme i Enkhuizen gick vi på en trevlig fiskrestaurang. Därefter promenad i duggregn.

Enkhuizen är en trevlig stad med många fina hus

Det här inlägget postades i 2017 Stockholm - Amsterdam, Resor. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Enkhuizen

  1. Britt-Marie Pukitis skriver:

    Tack Eva för dina reseskildringar med både fina foton och informativ text.det är mycket intressant att få följa!!! Hoppas och antar att Lennarts fot blir bättre lite i taget. Kanske tur i oturen att Jossan är med på just den här sträckan? Kan ju passapå att få lite praktik! Kramar BM

  2. pukitis skriver:

    Tack, roligt att höra att du läser! Ja, foten blir nog lite bättre dag för dag, men skönt att Jossan är här förstås. Nu har vi just kommit fram till Ansterdam, och de slocknade direkt båda två. Hoppas allt är bra därhemma!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *