Mont Saint-Michel

Hej,

I går hyrde vi bil och tog oss till den största turistattraktionen i denna del av Frankrike och Normandie som heter La Manche. Själva attraktionen är ett stort kloster som ligger på en hög klippa. Klippan är oftast en del av fastlandet men några gånger per år, iextremt högvatten, blir den en ö. 

Klostret anlades på kanske 1100-talet och har byggts ut och förbättrats sedan dess. På 1700-talet fick kyrkan sina fina, krumeluriga torn. 

Det har också använts som befästning och fängelse. 

Nu bor 44 personer här i den lilla byn, som är en av Frankrikes minsta kommuner. Samtidigt tar man emot ca 2,5 miljoner turister varje PR 

Det är enkelt att förstå vad som lockar. Nästan varje stad vi besökt har en borg, en katedral ellervingliga gator med stenhus, men här ställs allt påsen spets. Det kan inte bli mer borg, kyrka och stenstad än här. 

Och så tidvattnet som gör att landskapet skiftar hela tiden, havet, himlen, allt går ihop här på ett förunderligt sätt. Just här kan höjdskillnaden bli uppemot 12 meter tror jag, mest i Frankrike. Så denna klippa blir liksom själva essensen av Normandie. 

/Eva

Det här inlägget postades i 2018 Amsterdam - Cherbourg. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *