Bayeux

Till lunch blev det galetter och lokal cider.

Hej,

I dag tog vi tåget till Bayeux. De har dels ett museum som beskriver dagen D, den 6 juni 1944 och slaget om Normandie, och dels en mycket vacker ”tapet” som beskriver slaget vid Hastings 1066.

Två krig alltså, i olika tider. Tapeten, som egentligen är en broderad linneremsa med 70 rutor, som en jättelång texitilserie, var vackrast. Tyvärr kunde vi inte fota den. Fotoförbud.

Men museet om dagen D och hur de allierade sedan tog tillbaka Frankrike var ändå intressantast och mest omtumlande.

Bayeux befriades den 7 juni 1944, dagen efter landstigningen på Normandies stränder den 6 juni. Det var den första staden som befriades, och den användes sedan som ett centrum för det fria Frankrike, innan man lyckats befria Paris.

Landstigningsstränderna ligger helt nära Bayeux. Just den staden klarade sig oskadd, men många andra av städerna i området förstördes i striderna.

De allierade trupperna, engelsmän, amerikanare och kanadensare, gick i land på fem (tror jag) stränder. De hade med sig två provisoriska hamnar, som de använde till en början. Det var mycket trupper, olja, bensin, vapen och förnödenheter av olika slag som behövde sättas i land.

Cherbourg, där vi ska ha båten i vinter, var den första riktiga hamn som de allierade erövrade. Det var hårda strider om denna stad, och när tyskarna såg att de blev besegrade gjorde de allt för att förstöra hamnen för de allierade. De sänkte skepp så att det inte gick att ta sig in, minerade hela hamnområdet, förstörde rälsen för tågen i hamnen, välte och förstörde kranarna osv.

Det tog de allierade en månad att göra hamnen användbar igen. Fram till dess använde de sina två provisoriska hamnar vid stränderna och några andra mindre hamnar, bland andra Barfleur och Saint-vasse, som vi har besökt och som är så idylliska idag. Det är svårt att förstå.

Det är också svårt att förstå hur invasionen av Normandie gjordes. Först hade de allierade bara de första små brohuvudena som utgjordes av stränderna och området precis intill dem. Sedan erövrade de Normandie bit för bit, dag för dag, det gick lättare när de hade hamnen i Cherbourg och flygfälten i Caen. Den staden var det också hårda struder om.

Det krävdes också en stor apparat runt armén med ingenjörsförband som återställde broar, vägar, hamnar och all annan infrastruktur som trupperna behövde, sjukvården, arbetet för hygien, så att inte sjukdomar skulle börja spridas, och arbetet med att identifiera och begrava de döda.

Vi besökte en kyrkogård i Bayeux, där ligger engelsmän, tyskar och alla andra nationaliteter tillsammans. Alla utom amerikaner, de har skapat egna kyrkogårdar för de döda som man inte skickade hem till USA. Varför förstod jag inte riktigt, men de hanterade tydligen de döda lite annorlunda jämfört med européerna.

Detta blev nog vår sista utflykt. Kommande dagar blir det till att städa och packa och då blir det kanske tyst här på Ankarplats.

På onsdag har jag bokat bord på en restaurang, Cherbourgs enda, med michelinstjärna. Alltid något att se fram emot …

Kram!

Eva

 

 

Det här inlägget postades i 2018 Amsterdam - Cherbourg. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Bayeux

  1. Tack för att vi fick vara med på resan!!! Älkomna hem. Kramar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *