På tåget från Söby till Rendsburg

Hej,

Nu är vi på väg ”hem” till båten i Rendsburg efter vår utflykt till släkten i Söby på Jylland. Vi har haft en jättefin vistelse med P, Tove och Pontus. Mycket god mat. Rom, dansk nygräddad leverpastej, husets hjortkorv – och gårdagens hummermiddag. Se bild. Jag säger inte så mycket mer. Mer än att det är nog enda gången jag ätit mig mätt på hemlagad hummer. Bara hummer. Fantastiskt gott!

P tog oss också med på en tur och visade omgivningarna. Även här, mitt på Jylland, består marken av sand. Och just vid Söby har man brutit mycket brunkol. Dessa två saker i kombination har lagt grund för ett lite särpräglat landskap med mycket sjöar, som uppstått där man grävt för att bryta kolen. På vissa ställen med ockrafärgat vatten.

Brunkolsbrytningen har också bidragit till att marken är instabil, det kan uppstå ras i sanden där marken plötsligt sjunker många meter, och vissa områden består av kvicksand.

Brunkolsarbetarna hade ett hårt jobb och bodde i enkla hus, men de tjänade bra. Det var lite av Danmarks guldrush. En del hus finns kvar, förfallna, som ett minne från brunkolstiden. Det finns också ett brunkolsmuseum. Och P och en granne har sett till att det finns några vagnar från ett brunkolståg, en grävskopa och lite annat vid en väg i området, det blir också som ett eget litet utomhusmuseum.

Sammantaget var det en riktigt fin utflykt och fint att bara få vara tillsammans med familjen på Jylland i lugn och ro.

Mange tak!

Eva

Middag på Söby. Hummer på två vis, kokt och ungsbakad. Majonnäs och baguett. Kan det bli bättre?
Vi besteg Mount Söby, områdets högsta punkt, som är ett gammalt sopberg.
Från Mount Söby har man en fin utsikt över landskapet
En del av brunkolssjöarna har ockrafärgat vatten, som här.
Här var det lite extra fint, med denna strand/sandbacke som går rakt ner i sjön.
Brunkolshus. Så här bodde brunkolsarbetarna.
Arbetsmaskin som brunkolsarbetarna använde. Nu finns står den utmed en väg i området och minner om den tid som varit.
P och Tove vid gården. Tack för ett jättefint besök! Nu åker vi tillbaka till båten och ser om vi kan ta oss genom blåsten hem till Sverige.
Det här inlägget postades i 2019 Cherbourg-Stockholm, Resor. Bokmärk permalänken.

2 svar på På tåget från Söby till Rendsburg

 1. AK Furhoff skriver:

  Roligt att läsa om ert besök påSöby! (Edit har lärt mig att hitta utropstecken.) Förstår att ni hade det bra och åt gott, när gjorde man inte det hosP ochTove.
  Har just själv ätit en god och närande middag på omelett, stekt potatis o grillade tomater. Omeletten var gjord på de sista äggen från källaren, bäst före 11 maj.
  Vädret här som hos er, med ett eller annat dygns försening. Igår 30 gr och stark blåst, idag regn, 15 gr och vindstilla..
  Edit åkte hem idag, så nu ska jag montera ner 1 1l/2 pussel o fundera över hur jag i övrigt ska roa mig.
  Ha det så bra!AK

 2. Britt-Marie Pukitis skriver:

  Fina foton igen! Ni får verkligen uppleva många olika miljöer❣️Det där med hummer förstår jag var smaskens, speciellt gratinerad är verkligen mumsmums! Idag har vi mulet molnigt och 20gr, så det blev frukost med sällskap av TV. Segelkramar❣️

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *